Интересни факти

Слънчоглед

Слънчогледовите семки съдържат много витамини и минерали, включително цинк и селен, които помагат на имунната система да се бори с вируси от различен тип.

Богати са на витамини А и Е, които имат благоприятен ефект върху здравето на очите и кожата. Изследвания показват, че консумацията им помага да се намали риска от сърдечно-съдови заболявания, висок холестерол и диабет.

Тиквени семки

Учените вярват, че произходът на тиквата датира от преди около 9000 години в днешно Мексико. Най-старите тиквени семки открити досега се смята, че са от 7000 - 5500 год. преди новата ера.

Тиквените семки са източник на мощни антиоксиданти и е доказано, че консумирането им подобрява здравето на сърцето, понижава кръвната захар и повишава фертилитета и качеството на съня. Също така се установява, че честата им употреба води до повишена енергия, добро настроение и по-добър имунитет.

Фъстък

Фъстъкът е вид бобово растение, чиито плодове растат под земята за разлика от други популярни ядки. Учените вярват, че произхожда от Южна Америка и бързо се разпространява в Европа и останалата част от света благодарение на широката им приложимост и вкусови качества.

Фъстъците са богати на здравословни мазнини, протеин, фибри и съдържат калий, фосфор, магнезий и В витамини. Въпреки че са калорични, фъстъците имат ниско съдържание на въглехидрати.

Шамфъстък

Шамфъстъкът е ниско храстовидно дърво, което се среща основно в Иран, Туркменистан, Афганистан и Средиземноморието. Ядките могат да се употребяват сурови или печени и често се използват за направата на десерти и сладолед. Шамфъстъкът е много богат на фибри, витамини, минерали и ненаситени мазнини, които помагат да държим под контрол кръвната захар, кръвното налягане и холестерола. Някои проучвания доказват, че консумацията му понижава мазнините и захарта в кръвта и има позитивен ефект върху храносмилането.

Любопитни факти:

Лешник

В допълнение на това че са бърз източник на енергия, лешниците са богати на Омега-3 мазнини и антиоксиданти. Те съдържат високи количества фенолни съединения за които е доказано, че влияят позитивно върху човешкото здраве. Тази група вещества се характеризира с доказани противовъзпалителни, противоалергични и противовирусни свойства, както и с потенциал за превенция на някои сърдечно-съдови заболявания, хипертония, диабет и др. 

Лешниците също така са богат източник на следните здравословни хранителни вещества: витамин Е, тиамин, магнезий, мед, манган, витамин B6 и B9, фосфор, калий и цинк.

Кашу

Дървото кашу е вечнозелено растение, което има плодоносен живот от около 45 години. Култивира се основно в Индия, Кот д’Ивоар, Виетнам и Бразилия, тъй като обича топъл и влажен климат. Кашуто съдържа около 21% протеини 46% мазнини и 25% въглехидрати (приблизително 553 калории в 100 гр.).

Консумацията на кашу спомага за нормалната функция на сърцето, мускулите, нервната и имунната системи, както и за образуването на червени кръвни телца.

Бадем

Бадемовите дървета се нуждаят от горещи лета и студени зими за да растат. Те разчитат на 100% на пчелите за опрашване - ако няма пчели, няма бадеми. Често, най-големите разходи на земеделските производители които отглеждат бадеми е свързан с наемането на пчелни кошери, за да могат да опрашват дърветата.

До този момент има повече от 100 научни изследвания върху здравословните предимства на бадемите, които доказват за техните изключителни качества. Те помагат за регулирането на кръвното налягане, работата на мозъка, възстановяването на кожата, намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания, заедно с много други здравословни фактори.